Protetika

Parcijalna proteza
Parcijalna proteza

FIKSNE PROTETSKE NADOKNADE

METALO-KERAMIČKA KRUNICA

Zubne krunice igraju važnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Ugradnja krunica na okrnjene ili stanjene zube potpuno će ih rehabilitovati, udobnost je tolika da osoba ne oseća da nosi krunice.

Krunice se takođe mogu koristiti i ako je preostao zdrav i stabilan koren, tako što se prvo izradi zubni kočić od plemenitih biokompatibilnih metala ili se izrađuje fiberglas kočić (u zavisnosti od toga za koji tip zubne krunice se pacijent odluci zajedno sa stomatologom) koji imitira izbrusen zub na koji se potom cementira krunica. Krunice potpuno pokrivaju vidljivu površinu zuba, tako da zub sa krunicom izgleda kao prirodni zub.

Zubne krunice mogu biti metalo-keramičke ili bezmetalne. Kod metalo-keramičkih krunica, njihovo jezgro je metalno, dok je spoljni deo keramički. Metalokeramičke krunice još uvek su u upotrebi, uglavnom zbog niže cene u odnosu na bezmetalne. Pacijenti neretko odaberu kombinaciju materijala, tako da u prednjim delovima vilice dobiju bezmetalne krunice a u zadnjim metalokeramičke. Prednost metalo-keramičkih sistema (krunica i mostova) je u tome što se mogu indikovati kod pacijenata koji imaju bruksizam (škripe noću zubima i na taj način troše zube), i mogu se kombinovati sa parcijalnim skeletirani protezama (tzv. Vizil protezama) čime se može predvideti krajnji terapijski efekat.

BEZMETALNE KERAMIČKE KRUNE

Bezmetalne krunice se izrađuju od pune keramike i namenjene su pojedinačnim krunicama i manjim zubnim mostovima u prednjim regijama vilica. Iako su metalokeramičke zubne krunice još uvek poprilično zastupljene u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, pojavom bezmetalne keramičke krune dobijena je mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub. Metalo-keramičke krunice su dugotrajne, otporne, estetski zadovoljavajuće, međutim njihova metalna osnova sprečava prolazak svetlosti.  Činjenica da bezmetalna krunica ne sadrži metalnu osnovu posebno omogućava da se postignu visoki esteski rezultati sa svetlim bojama budućih porcelanskih zuba, u slučaju da pacijenti žele perfektno bele zube. Bezmetalna keramička kruna izgleda prirodnije.

METALO-KERAMIČKI I BEZMETALNI KERAMIČKI MOSTOVI

Zubni mostovi podrazumevaju zubne krunice koje su međusobno vezane i sa obe strane se oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti. Indikovani su kod pacijenata kod kojih nedostaje jedan ili više zuba, pri čemu sa obe strane u odnosu na bezubu regiju postoje prirodni zubi. Da bi se izradio most potrebno je obrusiti prirodne zube kako bi oni služili kao nosači. Samim tim za izradu dentalnog keramičkog mosta je potrebno da i sa jedne i druge strane postoje prirodni zubi u vilici, a takođe je potrebno da zubi nosači budućeg mosta budu stabilni u viličnoj kosti, bez prisustva paradontopatije, kako bi izdržali optrerećenje mosta.

Metalo keramički most

Metalo keramički most u donjoj vilici

Metalo keramički most

Metalo keramički most u gornjoj vilici

Samo planiranje mosta se radi tako da on blago pritiska desni na mestima gde nedostaju zubi i na taj nacin simulira osećaj u ustima da tu postoje zubi, a takođe zahvaljujući blagom kontaktu sa desnima nikada ne doalzi do povlačenja desni ispod mosta.

FASETE

Zubne fasete, odnosno viniri predstavljaju najmanje invazivnu metodu za promenu boje, oblika i položaja zuba. One omogućavaju da se maksimalno očuva zubna supstanca i da se ulepša osmeh uz minimalno brušenje ili čak sasvim bez brušenja zuba. Ukoliko je brušenje zuba potrebno, ono je neznatno, oko 0.5mm, pri čemu je važno je da se ne izbrusi celokupna gleđ, jer cement najbolje vezuje keramičku fasetu i zub ako i dalje postoji sloj gleđi.

Zubne fasete koriste se kada je potrebno promeniti boju prirodnih zuba, ispraviti blaže nepravilnosti u obliku i položaju zuba, zatvoriti razmake između prirodnih zuba ili ispraviti sitnija oštećenja zuba.

Materijal od koga se izrađuju fasete može biti kompozit ili keramika. Fasete od kompozita su od istog materijala od koga se prave plombe i one ne pružaju estetske rezultate kao keramičke fasete, zahtevaju češće korekcije i nemaju dug vek trajanja. Sa druge strane, ovakve fasete su lakše i jeftinije za izradu od keramičkih vinira. Fasete od keramike predstavlajju najsavršenije i estetski najprihvatljivije rešenje za transformaciju izgleda prirodnih zuba. Kao što smo već pomenuli, keramički viniri mogu se postaviti nakon minimalnog brušenja zuba, ili čak bez brušenja (no-prep veneers). Da li će biti potrebno da se zub obrusi zavisi od slučaja do slučaja tj. od položaja i oblika zuba pre izrade fasete, kao i od željenog oblika zuba koji će biti dobijen nakod postavljanja keramičke fasete.

ŠTITNICI ZA ZUBE (SPLINTOVI)

Izrađuju se kod sportista čiji su zubi izloženi fizičkoj sili (traumi) ili kod pacijenata koji imaju bruksizam (škripanje i škrgutanje zubima). Bruksizam je škripanje zuba “na prazno”, najčešće noću, čega pacijent nije ni svestan dok ga neko iz njegove okoline ne upozori. Dešava se da se pacijent sa bruksizmom budi sa bolom glave, ili bol u viličnom zglobu, slepoočnoj regiji, a može se javiti i bol u ušima. Neretko su prisutne i zaravnjene grizne  površine zuba (“istrošeni, pojedeni zubi”), nekada i njihova osetljivost na hladno.

MOBILNE PROTEZE ZUBA

Totalna proteza je vrsta zubne nadoknade kojom se nadoknađuju svi izgubljeni zubi kao i delovi alveolarnog nastavka, (deo kosti koji je nekada nosio zube i koji nastaje sa nicanjem zuba i nestaje nakon gubitka zuba) i ona omogućuje pacijentu obnovu narušenih funkcija. Najveći broj pacijenata koji nosi totalne proteze ima preko šezdeset godina. Imajući u vidu da se anatomske strukture u ustima vremenom menjaju, totalne proteze nisu večno rešenje već se i one koriguju ili izrađuju nove.

Parcijalna proteza nadoknađuje jedan i/ili više izgubljenih zuba i njihove potporne strukture oslanjajući se na preostale zube i vilični segment. Pod parcijalnom protezom podrazumevamo parcijalnu pločastu protezu i parcijalnu skeletiranu protezu (vizil protezu).

Parcijalna pločasta proteza se izrađuje od akrilata kao i totalna proteza i njene kukice su čelične i elastične, koje drže protezu za preostale zube. Njena niža cena je razlog velike upotrebe ove proteze u smislu trajne terapije krezubosti u našoj zemlji, iako ona to nije po evropskim zahtevima rehabilitacije bezubih pacijenata.

Parcijalna skeletirana proteza (vizil proteza), osim akrilata, poseduje i liveni metalni skelet, koji joj daje bolje mehaničke osobine u odnosu na pločastu mobilnu protezu. Može biti u kombinaciji sa različitim konstrukcionim rešenjima kao sto su: sa livenim kukicama, sa atečmenima, teleskop krunicama… Izrađuje se kao trajna nadoknada za skoro sve tipove krezubosti.

Pre parcijalne skeletirane proteze

Parcijalna proteza skeletirana

Parcijalna skeletirana proteza

Parodontopatija je hronično zapaljensko oboljenje potpornog aparata zuba, tj dela tkiva koje okružuje zub i daje mu čvrstinu i stabilnost. Detaljnije

VAĐENJE ŽIVCA (ENDODONTSKA TERAPIJA ZUBA) Svaki zub poseduje jedan ili više korenova, a iz svakog korena kreće jedan ili više kanala kroz koje krvni sudovi, nervi i limfa iz vilične kosti stižu do samog zuba. Detaljnije

FIKSNE PROTETSKE NADOKNADE METALO-KERAMIČKA KRUNICA Zubne krunice igraju važnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Detaljnije

ZUBNI IMPLANTI Zubni implanti predstavljaju titanijumske šrafove koji se ugrađuju u viličnu kost i predstavljaju zamenu za koren zuba. Detaljnije

BELJENJE ZUBA-KUĆNA NOĆNA METODA Profesionalno čišćenje zuba je preporučljivo pre svakog izbeljivanja zuba, bilo kojom metodom. Detaljnije

VAĐENJE ZUBA (EKSTRAKCIJA ZUBA) Intervencija koja se svakodnevno obavlja u našoj ordinaciji, vrši se nakon anesteziranja odgovarajuće regije kako bi se obezbedilo apsolutno bezbolno vađenje zuba. Detaljnije

SVI SE SMEJU NA ISTOM JEZIKU

Kontaktirajte nas i zakažite besplatan pregled!